Nagrada Društva psihologa Srbije dr Ivanu Nastoviću za životno delo

S ponosom i radošću vas obaveštavamo da je Društvo psihologa Srbije dr Ivanu Nastoviću posthumno dodelilo nagradu za životno delo. Nagradu je, ispred Centra dr Ivan Nastović, 25. maja 2022. godine, na otvaranju Sedamdesetog kongresa psihologa u Vrnjačkoj Banji primila prof. dr Olivera Žižović. Prenosimo vam njeno obraćanje prilikom uručenja nagrade: 

„Odluka Društva psihologa Srbije da dr Ivanu Nastoviću posthumno dodeli nagradu za životno delo iznenadila me je, ali i učinila ponosnom i radosnom. Doživela sam je kao još jednu potvrdu vrednosti i značaja rada dr Ivana Nastovića, tim pre što nagrada dolazi gotovo deset godina nakon njegovog fizičkog odlaska, a predlagači su grupa mladih ljudi koji ga nisu lično poznavali. Pa ipak, oni su, očito, dobro upoznati sa njegovim delom, poštuju ga i prepoznaju njegov značaj, što je najbolja moguća potvrda aktuelnosti i žive prisutnosti svega onoga što je dr Ivan Nastović uradio i postigao na planu psihologije tokom više od četrdeset godina svog aktivnog naučnog, kliničkog i terapeutskog rada.

Ponajpre, reč je o metodi koju je dr Nastović prvi uveo i jedini primenjivao na našim prostorima, metodi koja se zasniva na trodimenzionalnom pristupu svim dubinsko-psihološkim fenomenima i predstavlja integraciju Frojdove psihoanalize, Jungove analitičke psihologije i Sondijeve šikzal-analize. Mada svestran i posvećen različitim oblastima, od užestručnih knjiga u kojima je, bez preterivanja, obradio celokupnu psihijatriju (tačnije i psihopatiju, i neuroze, i psihoze), preko njegovih dubinsko-psiholoških analiza književnih i naučnih dela i njihovih autora, Ive Andrića, Laze Kostića, Desanke Maksimović, Miloša Crnjanskog, Isidore Sekulić, Margerit Jursenar i Nikole Tesle, najznačajniji doprinos Ivana Nastovića ipak je bio, jeste i biće u oblasti naučnog tumačenja snova. S jedne strane, on je ovekovečen u njegovoj kapitalnoj knjizi Psihologija snova i njihovo tumačenje, čije je šesto, dopunjeno i prošireno izdanje izašlo pred sam kraj njegovog života, kao živo svedočanstvo njegove neumorne posvećenosti toj temi. Sa druge strane, budući da je veoma držao do prakse, u skladu sa stavom da se psihologija ne može naučiti iz knjiga, već samo iz života i ličnog iskustva, dr Nastović je, pre bezmalo 30 godina, osnovao Centar za dubinsku psihologiju i analizu snova, posvetivši se naučno-istraživačkom i praktičnom radu na snovima, a pre svega uvođenju grupne analize snova na naše prostore. Centar danas nosi njegovo ime i nastavlja da čuva, neguje, afirmiše i u praktičnom radu primenjuje osnovne ideje i dostignuća dr Ivana Nastovića.

Na vest o dodeljivanju nagrade za životno delo Ivanu Nastoviću prisetila sam se francuskog komediografa Molijera koji nikada nije postao član Francuske akademije, ali danas na ulazu u ovo znamenito zdanje stoji Molijerova bista s natpisom: „Tebi ništa ne nedostaje, ali ti nedostaješ nama“. Ivan Nastović je bio ne samo vrstan profesionalac, naučnik, intelektualac i terapeut autentično zainteresovan za drugo ljudsko biće, već je – znaju to svi koji su ga poznavali – bio i veoma duhovit čovek. Nagrada za životno delo njemu nije potrebna, ali su Ivan Nastović, njegov rad i dostignuća na polju psihologije nama i te kako potrebni. Zahvaljujem se Društvu psihologa Srbije, žiriju i predlagačima koji su to prepoznali.

U ime Centra dr Ivan Nastović, čestitam vam jubilarnu, sedamdesetu godišnjicu Društva. Želim vam uspešan i plodonosan rad ne samo u narednim danima, već i decenijama.                                                                                                  

Hvala vam!“